cpf logo

Maak kennis met… Marcel Kolder

Eigenaar van Draoidh bv in Almere. Bureau voor change, design & communication.

Ik ken je vooral als ideeënman. Fijn, zo een imago, maar er is meer. De stortvloed aan ideeën die we genereren voor klanten, projecten van anderen, in een stroom die ook nooit schijnt op te drogen, ja, dat zijn wij dus ook. Het is een heel prettig mankement aan de persoonlijkheid van mij en de mensen waar ik mee samenwerk. We zijn een netwerkorganisatie en we werken met opschudders en kantelaars, kunstenaars en strategen. Inspireren, oppakken, ontwerpen, aanpakken, samen hemelbestormen, en het stuk vervullen tussen droom en daad, dat ligt ons. Kwartiermakers en vaklui. Maar het zijn juist niet enkel onze eigen ideeën. Vaak helpen we de ideeën van anderen verrijken. Aard van het beestje. Een soort van instant incubator.

‘Ons hogere doel is het creëren van gelukkige organisaties en veerkrachtige, gelukkige steden. Zie het als twee kanten van dezelfde munt: fijne plekken om te werken en te leven.’

Hoe we dat samen doen?

Tja. Ligt het aan onze voelsprieten, onze brede lurven of is het simpelweg subliminaal gestuurd? In ieder geval hebben we ons kind-zijn nooit verlaten en pakken we gewoon de vonken uit de wereld en verzamelen we leuke fijne nieuwsgierige mensen om ons heen. Oké, vaak schuren onze eerste ideeën over verandercommunicatie, over hoe je mensen bereikt, hoe je gedrag verandert of hoe je in co-creatie zaken voor elkaar krijgt. Het schuurt in eerste instantie met de mainstream. Maar ja, zeg zelf, mainstream is zo ontzettend mainstream.

Je bent een idealist begrijp ik?

Ja, de wereld mooier te maken is mijn drijfveer. Met de SDG-goals in mijn achterhoofd. We creëren met zoveel liefde leer- en keerpunten voor bedrijven, organisaties en voor de inwoners van steden. En het maakt niet uit vanuit welke rol, als de woorden ‘mens’, ‘duurzaam’, ‘groei’, ‘samen’ en van onderop maar in het script staan. Vooral als het even moeilijk gaat in organisaties staat mijn netwerk klaar. Gebruik ons bedrijf als verteller, maker, verbinder of bedenker. One size fits all. De eeuwige rode draad in ons werk. En we beseffen dat we dat al 35 jaar doen.

Je bureau won vele prijzen voor grote bedrijven?

Klopt, maar die tijd was. Het gaat ons niet meer om die glimmers en bokalen, daar doen we niet meer aan mee. We zijn er wel nog steeds trots op. Hoe we Levi Strauss duurzamer kregen, of een grote bank richting dienend leiderschap. Of zelf vier keer achter elkaar het beste sociaal jaarverslag van Nederland maakten voor ICT-klanten. Maar vooral op de wijze hoe we die prijzen wonnen voor onze klanten. Met kwaliteit, verrassing en originele ideeën. Een jaarverslag in de vorm van een stripverhaal of via een onderzoeksjournalist naar het eigen bedrijf.

Je schreef zojuist een boek, wanneer komt die uit?

Dat boek gaat niet over communicatie. Maar wel over de manier waarop ik een belangrijk verhaal wil vertellen. Het is een autobiografisch roman over onze zwaargehandicapte dochter Mayim, zo gaat het ook heten. Het gaat over de kracht van positiviteit, ons gezin, over de kracht van onze dochter. Het is haar verhaal en toont haar leven vanuit haar ogen.