Geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst in Emmeloord

De nieuwjaarsbijeenkomst van het CPF vond plaats op 19 januari in het gemeentehuis van Noordoostpolder, in Emmeloord. Zo’n 30 deelnemers waren aanwezig. Klokslag half 4 opende Cees Steijger, voorzitter van het CPF, de bijeenkomst. Cees stond kort stil bij het voorbije jaar, de gehouden bijeenkomsten en de ambities voor dit jaar, en kondigde vervolgens de sprekers van deze middag aan.

1e spreker: burgemeester Aucke van der Werff

Aucke van der Werff is de burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Hoe bereidt deze burgemeester zijn speeches voor? Volgens Van der Werff is een belangrijk grondbeginsel: je moet het vooral leuk vinden. Het 2de principe van de burgemeester is dat hij zijn speeches zelden uitschrijft. Hij bedenkt ze niet achter een bureau, maar bij voorkeur tijdens een boswandeling, of ‘s nachts. Van der Werff benadrukt dat hij het speechen vooral ook ziet als een ambacht. Hij verzamelt at random ingrediënten voor zijn verhaal en slijpt en schuurt totdat hij tevreden is. Zijn partner is zijn grootste criticaster. In de basis moet je natuurlijk ook echt iets te zeggen hebben; je boodschap. Daar valt of staat je verhaal mee. En, weet wie je luisteraar is.

2e spreker: Bob de Ruiter, professioneel speechwriter 

Bob de Ruiter is een zeer ervaren tekstschrijver. De Ruiter doceert, geeft masterclasses en begeleidt mensen in hun loopbaan. Hij heeft goed geluisterd naar zijn voorganger en geeft ook enige feedback. Heel goed dat de burgemeester niet vanachter zijn bureau, maar al doende ingrediënten opdoet voor zijn verhaal  en op de allerlei momenten oplossingen vindt en ingevingen noteert. Dat is de manier op tot een goed verhaal te komen. Je partner als grootste criticaster? Hmmm. Je moet je partner ook nog te vriend houden…

Grofweg kun je stellen dat het houden van een betoog nog altijd gestoeld wordt op de klassieke retorica. Een verhaal moet een kop, middenstuk en staart hebben. Maar, de kunst van de redevoering wordt in Nederland zeker niet zo opgevat. De Ruiter ons een paar video’s zien van onder andere Michelle Obama; zij is een van de internationale topsprekers. Hij geeft het publiek een opdracht: ‘Kijk met een timmermansoog naar wat je ziet en hoort. Niet of je het er mee eens bent, gewoon kijken en beoordelen: hoe doet de spreker het?’

En dan valt toch op dat de Amerikanen retorica tot kunst verheffen. Zij maken er werk van en bereiden zich uitermate goed voor. Volgens Bob moet een goede speech beeldend zijn, specifiek en concreet. Tip: gebruik geen bijvoeglijke naamwoorden!

De redenaar is als de soldaat: ga voor je doel. Daarbij gebruik je de 3 B’s:  Broeden, Bouwen, Bewegen. Wek welwillendheid op en neem je publiek mee. Analyseer veel speeches en kijk vooral met een timmermansoog. Wat zie je, verbaal, non verbaal, empathie, persoonlijke noten, enzovoorts.

‘The only reason to give a speech is to change the world.’ John F. Kennedy

Kijk voor meer info over klassieke retorica op de website van Bob hetbetereverhaal.nl en laat je inspireren door Marcus Quintilianus, een Romeins retoricus die in het oude Rome al een speech masterclass verzorgde. Hij schreef ‘De opleiding tot redenaar; ‘De Institutione Oratoria, wat  nog steeds geldt als een standaardwerk op het gebied van de kunst der welsprekendheid. Uiteindelijk ‘begint het met een goed verhaal.’

Afsluiting met een netwerkborrel
Na deze inspirerende sprekers is het tijd voor nog meer inspiratie, mooie gesprekken en nieuwe contacten tijdens de netwerkborrel.

Proost op een nieuw communicatief nieuw jaar en tot ziens op 23 mei; dan zijn we te gast bij Yakult in Almere!

P.S. Ook lid worden van het CPF? Kijk hier voor meer informatie over lidmaatschap.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *